Interview DVHN

Hou jij van zingen maar kan je het voor geen meter? Dan is Koor Geen Gehoor wat voor jou


In een koor zingen is niet langer alleen voor getalenteerde zangers weggelegd. Bij Koor Geen Gehoor mag iedereen zich aansluiten, zelfs als je heel vals zingt.

,,Maak maar een centenbakkie.’’ Zangdocent Anne Maaike Klooster (26) doet een stemoefening voor. Zestien vrouwen in een kring kijken toe. Klooster plaatst haar onderkaak naar voren en laat haar lippen trillen. Een sirene-achtig geluid klinkt door de zaal, omlaag en omhoog. Omhoog en omlaag. De vrouwen schieten in de lach.

Laagdrempelig
Sinds september is Buurtcentrum Tuinpad in de Groningse wijk Paddepoel iedere dinsdagavond de oefenruimte van Koor Geen Gehoor. ,,Voor mensen die niet kunnen zingen, of het niet durven’’, legt Klooster uit. Zelf was ze zangeres in de lokale bands Phoenatix en The Boosters.

Klooster miste een plek waar iedereen die wilde zingen gewoon kon meedoen, ongeacht talent. Auditie doen is dan ook niet nodig: ,,Voor veel mensen is dat een hoge drempel. Ik wilde iets bieden dat laagdrempelig is. Ik zou het niet eens repeteren willen noemen. We zingen gewoon lekker met elkaar.’’

’Ik houd van zingen, maar ik kan het niet’
Want hoewel veel mensen graag een mopje zingen, is niet iedereen gezegend met de zangkwaliteiten van Adele, Freddie Mercury of Whitney Houston. Voor Koor Geen Gehoor is dat geen probleem. De deelneemsters vinden allemaal dat ze niet kunnen zingen, maar doen het gewoon graag. Dat geldt ook voor Astrid Venema (52), die er vanavond voor het eerst is: ,,Ik houd van zingen, maar ik kan het niet. Maar juist omdat ik het niet kan, is het leuk om het hier wél te kunnen doen.’’

Idols en The Voice
Na de stemoefeningen pakken de dames een mapje met liedteksten. Isn’t she lovely,isn’t she wonderful klinkt de hit van Stevie Wonder in koor door de zaal. Wellicht dat de dames afzonderlijk van elkaar vals zingen, maar samen klinkt het niet onaardig. Het lijkt erop dat de meeste dames toch wel hun best doen goed uit de verf te komen. Een kippenhok is het in ieder geval niet.

Veel mensen hebben schroom om te zingen, merkt zangdocent Klooster. Dat wordt deels veroorzaakt door tv-programma’s als Idols en The Voice, vindt ze, waarin de nadruk ligt op goede zang. ,,Maar niet iedereen klinkt zo’’, zegt Klooster. Daarnaast is zingen niet eenvoudig om te doen, meent ze. ,,Zingen betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen.’’

’Gewoon zingen, al is het nog zo vals’
Naast de nieuwelingen zijn er dames die zich al hebben ingeschreven voor wekelijkse ‘repetities’, zoals Aafke Pot-Ellen (62), die voor de tweede keer meedoet. ,,Ik vind het geweldig. Eerst dacht ik dat we alleen maar zouden zingen, maar er wordt ook aandacht besteed aan techniek en ademhaling. Je steekt er iets van op.’’

Na nog een laatste keer Mamma Mia, toch wel de grote favoriet, zit de avond erop. De dames applaudisseren voor elkaar en voor zichzelf. Mevrouw Pot-Ellen komt volgende week zeker terug: ,,Hier kun je gewoon lekker zingen, ook al is het nog zo vals.’’

Bron vh arikel: klik hier

3 gedachten over “Interview DVHN”

Plaats een reactie